10 Haziran 2011 Cuma

Gez(g)i(n) Yorum; Viyana / Avusturya Volume I

 Avusturya'daki ilk durağımız başkent ve aynı zamanda ülkenin en büyük şehri Viyana. İnsan bu şehir karşısında büyülenmekten kendini alamıyor. Prag'a masal şehir deniyor , ben de çok beğendim ama nedense sanat,tarih ve operayla bütünleşmiş bu şehir beni Prag'dan daha çok etkiledi. Şehirde tur atarken hangi binanın daha görkemli olduğuna , hangisinin daha büyüleyici bir etki bıraktığına karar veremedim. Şaşkın şaşkın gezindim :) 

  "Ressam özgür olmak istediği evler ve mimariler hayal eder ve bunları da gerçekleştirir."

 İlk durağımız Hundertwasser Evi. Avusturyalı sanatçı Friendensreich Hundertwasser tarafından tasarlanan bu bina doğada hiçbirşeyin simetrik olamayacağı fikrinden yola çıkılarak yapılmış. Hiçbir pencere birbiri ile aynı değil ,farklı  geometrik şekiller ve asimetrinin hakim olduğu bu  binada ekspresyonizmin etkileri göze çarpıyor. 
"an uneven floor is a divine melody to the feet"

Binanın içinde bir bahçe varmışçasına yükselen ağaçlar çok etkileyici .Sanatçının eserlerinde ünlü İspanyol sanatçı Gaudi'den etkilendiği söyleniyor(ki kesinlikle öyle görünüyor) . Ama kendisini Gaudi ile karşılaştırmak benim en sevdiğim sanatçı olan , eserlerindeki özgünlüğe ve yaratıcılığa hayran olduğum Gaudi'ye haksızlık etmek olur.

 Viyana Euro kullanmaya başlayan AB ülkelerinden biri bu nedenle diğer ülkelere göre biraz daha pahalı bir ülke. Ülkede konuşulan dil Almanca , İngilizce de biliyorlar ama tercihen Almanca konuşuyorlar. Ülkede inanılmaz derecede fazla Türk yaşıyor. Nerede ne konuştuğunuza dikkat edin her an heryerden bir Türk çıkabilir,uyarmadı demeyin :)


Özellikle Mozart çikolataları çok meşhur. Gitmişkenn mutlaka tadın ve sevdiklerinize de alın. Özellikle şehrin biraz dışarısında bulunan ve ayrı bir tur ile ziyaret edilen Baden'den uygun fiyatla  Mozart çikolatalarını ve diğer leziz Avusturya çikolatalarını satın alabilirsiniz. Tavsiyem Spar isimli markete uğramanız çünkü en uygun fiyatlar orada.Eğer benim gibi Bailey's tarzı kremalı likörleri seviyorsanız bir de çikolata kremalı likörü var. Hem çikolata hem de likör tavsiyemdir ^.^


 Tıpkı Bratislava gibi Viyana'da veba salgınlarından önemli ölçüde etkilenmiş. Bu nedenle şehir merkezinde barok tarzda tasarlanmış bir Veba Sütunu var.Üzerinde teatral bir şekilde veba salgını tasvir edilmiş.Etkileyici bir anıt. 

Şehir klasik müzikle  o kadar bütünleşmişki Viyana'mı operayı etkileyip şekillendirmiş yoksa opera mı Viyana'yı anlayamıyorsunuz. Bu arada gelmişken en azından bir oda orkestrası konserine giderek klasik müziğin tadına varmanızı tavsiye ederim. Nerden nasıl bulucaz da dinliycez derseniz şehir meydanındaki opera binalarının yakınında dönem kostümleri giymiş görevliler o günkü konserlerle ilgili bilgileri içeren broşürleri dağıtıyorlar,hemen bir tane alıp programı öğrenebilirsiniz :)

 Viyana'yı gezmenin en güzel yanı görmeye değer tüm önemli yapıların Ring Meydanı ismi verilen 4km'lik bulvarda olması. Bulvar Habgburs Hanedanlığının ihtişamını yansıtması açısından oldukça profesyonelce tasarlanmış , her yapı arasında belirli mesafe konularak yapıların birbirlerinin gösterişini  kapamaları engellenmiş.Parlamento Binası, Opera Binası, Museum Of Fine Arts ve Hofburg bu daire içerisinde görebileceğiniz yerlerden birkaçı.

Şehre gelmişken size önerim  mutlaka Viyana'ya özgü meşhur Sacher Torte'yi deneyin.Bir de Viyana'nın en ünlü cafesi Demel'de güzel bir kahve için , hatta dış kısımda oturun ve kahvenizi yudumlarken bu kozmopolit şehrin yanınızdan nasıl da akıp gittiğine tanık olun ,arada bir de başınızı kaldırıp insanı içine çeken mimariyi seyredin :) Hatta Sacher Torte'yi de Demel'de yiyin :) 

Başta da belirttiğim gibi Viyana'dan o kadar etkilendim ki tek bir posta sıkıştırmak istemedim. O nedenle 3posta ayırdım :)İlk postta genel olarak anlattığım Viyana'nın meşhur sarayları Volume II'nin konusu olucak :) 
I ❤ Wien

4 yorum:

Duygu Fedakar dedi ki...

ne güzel bi yermiş burası

SvGLove dedi ki...

Viyana'ya muzige, sanata, cikolataya doymak icin gidilmeli sanirim;) Para biriktirmeye baslayalim bunun icin;)
Guzel bilgilerin icin tesekkurler canim;)
Gelecek bolumlerde Wiener Schnitzel'den bahsedecek misin bize merak ediyorum:D Gidince yenilmesi gerekenlerdenmis;)

makyajblogum dedi ki...

Canımm...nasıl güzel gözüküyor, Viyana'ya bayıldım! Bu arada Türkler var ya her yerde karşıma çıkıyorlar, dünyanın taaa öteki ucunda bir adada bile karşıma çıktılar ya artık daha ötesi yok benim için! :)
Mozart çikolatalarını yemişliğim var, bayılırım! Birde beyaz çikolatalı likörü hediye gelmişti, o da leziz birşeydi!
Sacher torte'yi bilmiyordum araştırdım, mmmm harika gözüküyor :)

Your style is your signature dedi ki...

Sevgiciğim; ne demek rica ederim , bunları paylaşırken ben de yeniden yaşıyorum bana da güzel oluyor :) Wiener Schnitzel'den bahsedemiycem çünkü rehberimiz Viyanada bir yerin yemek için en meşhuru olduğunu ama şimdi daha çok domuz schnitzel yaptıklarını söyledi,o nedenle biz de malesef tadamadık tatlım :/

makeupwithsyle'cığım ; evet Türkler konusunda benim de pek çok yerde kötü anılarım var o nedenle hiç şaşırmam heryerden çıkabilir bizimkiler ! :) Turta,pasta falan diyip senin canını istetmesem aslında ben hiç daha iyi olucak gibi canım :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...