4 Haziran 2011 Cumartesi

Gez(g)i(n) Yorum; Esztergom / Macaristan

Macaristan'da ikinci durağımız ülkenin Budapeşte'den önceki başkenti olan Esztergom şehri yani bizim bildiğimiz ismiyle Estergon. Şehir Slovakya ve Macaristan'ı birbirine bağlayan bir sınır şehri aynı zamanda da Tuna'nın kıyısında.Üstteki Estergon Bazilikasının Tuna'nın karşı kıyıısndan görülen hali.

Bu Basilika Macaristan'ın Katolik kiliselerinin merkezi ayrıca Macaristan'ın en uzun Basilikası.Ünlü Macar Kralı Istvan yani Almanların St. Stephan'ı burada taç giymiş o nedenle onun adıyla da anılıyor.





Basilikanın girişinde bizi elinde flütü ile birlikte Ortaçağ  kıyafetli  sempatik bir Macar karşıladı :) Sık sık bu bölgelere en çok gelen turistlerin Türk turistler olduğunu duymuştuk.Ondan olsa gerek bizim Türk olduğumuzu anlayan flütlü Macar hemen "Üsküdar'a gideriken" çalmaya başladı.


Son derece şık ve misafirperverce bir davranıştı,çok hoşumuza gitti :) ( İşin garip yanı Prag'da tekne turunda da akordiyoncu aynı şarkıyı çaldı, sanırım Orta Avrupa herkesin aklına Türk diyince bu şarkı geliyor!)
 İçerisi pek çok Katedral gibi büyüleyici , işlemeler ve resimler sizi bir hayal dünyasına götürüyor. Nereye bakıp hangisinin fotoğrafını çekiceğinizi şaşırıyorsunuz :)



 Ludwig Mooser'ın başyapıtı olarak gösterilen Estergon Orgu ise Basilikanın önemli parçalarından biri arasında gösteriliyor.Basilikanın bir tarafını kaplayacak derecede büyük ve gösterişli.

 Yıllardır ismini duyduğumuz Estergon Kalesi'nin görkemli bir kale olmasını beklemiştim.Ama tek görebildiğimiz yıkık dökük surlardı...Malesef kaleden günümüze sadece onlar kalabilmiş.Ama surlara çıktığımızda Tuna ve şehrin kalan kısmı  o kadar güzeldiki kimse kaleyi düşünmedi , herkes panaromik Estergon manzarasının tadını çıkarttı.

Resimdeki köprü Macaristan ve Slovakya'yı birbirine bağlıyor.Macarlar komşularıyla kendi ülkelerini bağlayacak bir köprü yapma ve buraya da sınırı yerleştirme  konusundaki fikirlerini Slovaklara belirtmiş ve bunun ortak bir bütçe ile yapılmasını talep etmiş. Slovaklar bu isteği uzun süre görmezden gelmiş ve para vermemişler , sonunda Macarlar ortak yapımdan ümidi keserek kendi pararlarıyla köprüyü yapmışlar.

Estergon Taç Giyme Anıtı ise Aziz Istvan'ın Estergon'da taç giymesi nedeniyle yapılmış .Istvan Macarların ilk kralı olması nedeniyle Macar tarihinde oldukça önemli bir yere sahip ,halk tarafından çok seviliyor ve ülkenin kurucusu sayılıyor.O nedenle gerek Estergon'da gerekse Macaristan'ın diğer bölgelerine damgasını vurmuş pek çok eserde adı geçiyor.Anıt aslında devasa boyutta  ama kendimi fotograftan kestiğim için gerçek boyutu belli olmuyor :)

2 yorum:

SvGLove dedi ki...

Yani koprunun bir yani Slovakya, bir yani Macaristan! Cok hos!

Anitin altinda minicik bi sac gorunuyor, sanirim anladim ne buyuk oldugunu;)

Your style is your signature dedi ki...

heheh senden de birşey kaçmıyor tatlım! ;) evet evet minik bir kafa gözukuyor ordan , anla artık :)

aynen öyle, 2 ülke tek köprü ! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...