16 Haziran 2011 Perşembe

Gez(g)i(n) Yorum; Prag / Çek Cumhuriyeti Volume I

Yolculuğumuzun son durağı olan Prag'a birden fazla postla değinmek istiyorum ,çünkü pek çoğunu elememe rağmen hala sizlerle paylaşmak istediğim çooooook fotoğraf var.Gördüğüm ve öğrendiğim herşeyi sizinle paylaşmak,hiçbirini atlamamak istiyorum :) 

 Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag veya onların söylediği isim ile Praha Vltava Nehri'nin etrafında kurulmuş buram buram tarih kokan bir şehir. Şehrin güzelliğini tarif etmek için "Masal Şehri" , "Altın Şehir", "Şehirlerin Anası" ve "Avrupa'nın Kalbi" kadar iddialı sözler kullanılıyor ve bence tüm bu sözleri hakedicek kadar görkemli bir şehir.


 Prag İkinci Dünya Savaşı sırasında büyük hasara uğramadan ayakta kalmayı başarmış bir kaç Avrupa şehrinden biri.Bu masal şehri gezerken  UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almasının da tesadüf olmadığını rahatlıkla anlıyorsunuz .

 Prag bölgelere  ayrılmış bir şehir ve gezilip görülmesi gereken tarihi yerler genelde şehrin I.bölgesinde. Zaten her binanın üzerinde şehrin hangi bölgesinde olduğunuzu gösteren tabelalar var. Eğer uzun yürüyüşleri seviyorsanız mutlaka yürüyerek gezmeniz gereken bir şehir,çünkü her köşeden ayrı bir tad alabileceğiniz , her gördüğünüz binaya hayran kalacağınız , heykelleri izlemekten kendinizi unutacağınız bir yer burası :) Metrolarda haritalar var, alın elinize bir tane ve şehrin tadını çıkarın! 
 Buraya gelince gezilmesi gereken yerlerin başında gelen Prag Kalesi kendi başına küçük bir şehir gibi. İçerisinde Eski Kraliyet Sarayı, Saint Vitus Katedrali, Saint George's Basilikası ve Kraliyet Yazlık Sarayı gibi yapılar var.Prag Kalesi aynı zamanda Çek Cumhuriyeti devlet başkanınında makamının bulunduğu yer.Yukarıda yüzlerce insanın gezdiği ve bir günde binlerce turisti ağırlayan bu yerde bu resim çekilirken devlet başkanı bulunuyor! İnanılır gibi değil öyle değil mi? :)

 Yukarıdaki iki heykelde savaşan  Titanlar var. Arkadaki Çek Cumhuriyeti bayrağı eğer göndere çekili ise devlet başkanının şu anda yerinde olduğunu temsil ediyor. Eğer yerinde değil ama ülke içinde ise bayrak yarıya kadar çekiliyor.
  Kale'ye gezinin birinci günü gittiğimizde gündüzdü.Bu nedenle iğne atsan yere düşmeyecek bir kalabalık vardı.İkinci gidiş hikayemiz ise postun sonunda :)


 Kale'nin girişindeki büyük kapıda altın rengi yazılar var ama işin garip tarafı bu yazılarda ne anlatıldığını kimse anlayamıyor :) Efsane şudurki burayı yapan işçiler paralarını istedikleri gibi alamayınca İmparatorluğa kendilerince küçük bir oyun oynayıp bu yazıyı yazmışlar , ne yazdığı bilinmiyor.Ama çok ayıp olduğu söyleniyor :)



Kalenin içinde yer alan en dikkat çekici yapı St Vitus Katedrali.Ben ilk gördüğümde bir süre kitlenip kaldım :) Kendime geldiğimde yavaşça başımı kaldırıp tepe noktasına gelene kadar yavaşça izledim.Sonuç;büyülendim ! Yapımı 600 yıl süren bu yapıya bakıp da etkilenmemek zaten mümkün değil...Her milimetresinde ayrı bir sanat ayrı bir işçilik var.Fransız Gotik mimarisinin başyapıtlarından olan bu Katedralin içersinde pek çok Bohemya Kralının ve azizin mezarları da bulunuyor.600 yılda bitirilen bu Katedral'de yer yer Rönesans ve Barok etkileri de var.Dahası  Neo-Gotik ve Art Nouveou etkileri de özellikle dış yüzeye eklenen heykellerde açıkça belli oluyor .


Çek Cumhuriyeti'nin ruhani sembolu sayılan bu mekanın içini gezmek de mümkün ki sizi temin ederim içi de en az dışı kadar etkileyici :)Giriş ücretsiz,hafta sonu da ziyarete açık.


 Resimlerden de anlaşılacağı gibi heryerde İsa , Meryem ve azizleri tasvir eden heykeller ve çizimler var. Kısa sürede gezilmemesi ve zaman ayırarak incelenmesi gereken bir yer. Çünkü içerisinde oldukça fazla ayrıntı barındıran bir Katedral .Tüm bu güzellikleri sizin de görmenizi istediğimden bu kısımda bol bol fotoğraf paylaşmak istedim , buyrun ;





 Şimdi gelelim postun başında belirttiğim ikinci Prag Kalesi ziyaretimize. Prag'daki üçüncü günümüzde otelimizin de I.bölgede bulunduğundan cesaret alıp , aldık elimize haritayı yola koyulduk :) Bir kaç küçük kayboluş ve 15-20 dakikalık yürüyüşün ardından kaleye geldik.İşin garip yanı geldiğimiz günün pazar akşamı olması ve sokakta in cinin top oynaması! Sokakta ne insan ne araba var ... Sanırım Çekler pazarları pek evden çıkmıyor.Ama işin daha garibi şu ilk gün kalabalıkta gezdiğimiz avlu , Kale ve içindeki kompleksteki hiçbir yeri benim ikinci gelişte tanımamam!

İşte avlunun o boş hali..İlk geldiğimiz gün hem rehberi dinleyip hem sürekli koşuşturduğumuzdan bir de üstüne kalabalıkta kaybolmama,grubu kaybetmeme çabamızdan ne olduğunu kavrayamadğım yerleri bu sefer tadını çıkarararak bir daha gezmiş olduk, iyi de oldu :)  Tüm Kale bölgesinin gezmek için en az 4saat ayırmak gerektiği söyleniyor.Bence değer..Kalenin üst kısmından şehrin manzarasını bir sonraki postta paylaşıcam , o zaman ne demek istediğim daha net anlaşılır sanırım :) Unutmadan kalenin sonunda  bir de oyuncak müzesi var.

Bu müze kendi türleri arasında dünyadaki en büyük 2.oyuncak müzesi.Antik Yunan oyuncaklarından başlayıp Barbie bebeklere ulaşan bir yelpazede çeşitlilik mevcut.Giriş 60 Çek Korunası.


Postun çok uzadığının farkındayım  ama son olarak buraya gitmek isteyenler için faydalı olabilecek bilgileri aktarmak istiyorum ;
  • Çekler Euro alanına dahil olmayan AB ülkeleri arasında ve kendi para birimleri olan CZK yani Çek Korunası kullanıyorlar. Eğer elinizdeki parayı Korunaya çevirmek isterseniz dikkatli olun çünkü exchange oranları arasında çok büyük farklar oluyor.Alış ve satış fiyatlarına özellikle dikkat edin , exchange büroları oyun oynuyor ve bürolarda sorumluluk kabul etmeyeceklerini belirten yazılar asılı polis bile çağırsanız birşey iddia edemezsiniz. İdeal oran 1 Euro 22CZK  ama 18-20 arası veren yerler çoğunlukta.1TL de yaklaşık 10CZK ediyor.
  • Büyük ve bilinen marketler/mağazalar hariç kredi kartı kullanmayın. Turistleri kandırmak için farklı meblağlarda çekim yapılabiliyormuş.
  • Hırsızlığa karşı özellikle dikkat edin , yanınızda pasaport taşımayın ,otelde kasaya kitleyin.Rehberimiz otel rezervasyonumuzu gösteren belgeyi taşımamızın yeterli olucağını ve yanımızda pasaport taşımamamız gerektiğini söyledi(gezdiğimiz ülkeler arasında en çok uyarıda bulunulan Çek Cum. oldu , ona göre önleminizi alın) 
  • Almanya'da oldukça şaşırdığım durum burda da söz konusu su tüketmiyorlar ! Su anlayışları  gazlı sudan ibaret yani sodadan.Eğer su isterseniz muhtemelen size soda verirler o nedenle şu 2 kelimeyi ezberlemenizde yarar var "perliva; soda" , "ne perliva ; su" . Markette veya restaurantta özellikle "ne perliva" diye özellikle belirtin.
  • Burda da Spar market var , fiyatları da oldukça uygun. Aslına bakarsanız Prag genel olarak oldukça uygun bir şehir. 
 Prag Volume I burada sona erdi,sabrınız için teşekkür ediyorum ^.^

         Volume II'de neler var ;
  • Charles Köprüsü ve heykeller
  • Yahudi Mahallesi ve Sinagog
  •  Vltava Nehrinden şehir manzaları

2 yorum:

makyajblogum dedi ki...

Canımmm şahane gözüküyor Prag! Katedral özellikle çok güzel,ben bir de oyuncak müzesini merak ettim :) Aslında Avrupanın kalbi olabilir mi bilmiyorum çünkü Roma, Paris, Londra gibi muhteşem şehiler de var, ama kesinlikle çok güzel gözüküyor...gidilecekler listeme eklenecek :) öpüyorum :)

Your style is your signature dedi ki...

Canım sanırım AVrupanın kalbi deme nedenleri tam Avrupanın merkezınde yer alması nedeniyle. Kesinlikle eklemeni tasviye ederim! Öpüyorum cok :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...