25 Haziran 2011 Cumartesi

Gez(g)i(n) Yorum; Prag / Çek Cumhuriyeti Volume II

 Volume I için  tıklayın

Prag Volume II 'de size ilk önce en ünlü tarihi köprü olan Charles Köprüsü'nden bahsedicem. Karluv Most adıyla tanınan bu köprü Vltava Nehri üzerinde yer alıyor ve şehrin eski kısmı ile kaleyi birbirine bağlayan en önemli köprü özelliğini taşıyor. Köprü  Prag manzarasını izlemek  için bulabileceğiniz en güzel nokta. Yapımında malzemeyi bir arada tutmak için  yumurta akı kullanılmış.
Köprünün üzerinde onlarca hediyelik eşya standı var, el işçiliğine dayanan tokalar,küpeler,kolyeler  bulmanız mümkün.Köprü üzerindeki pek çok karikatüriste resminizi çizdirip Prag'dan güzel bir hatıra olarak saklayabilirsiniz. Hele bir de sokak müzisyenleri varki bir kaç dakikanızı onlara ayırıp keyifle, müzik eşliğinde Prag manzarasının tadını çıkarmanızı şiddetle öneririm.
 Özellikle öğle saatlerinden iğne atsanız yere düşmeyecek bir kalabalık oluyor bu nedenle sabah köprüyü  gezmek için daha uygun bir vakit . Köprü şehrin en kalabalık noktası olduğundan Prag'da çantalara en çok dikkat etmeniz gereken yer burası , hırsızlık olaylarına çok sık rastlanıyor.Özelliklere pasaportunuzu yanınıza almamanızı öneririm.

 Köprünün en önemli özelliği üzerindeki 30 adet heykel. Her biri belirli aralıklarla yerleştirilen heykeller orjinal değiller çünkü zamanla hava koşullarına yenik düşerek yenilenmişler, buna rağmen her birinin bir öyküsü var. Örneğin yukarıdaki ilk resmin en sonundaki pos bıyıklı , göbekli  ve kavuklu heykel bir Osmanlıyı tasvir ediyor. İkinci resimdeki heykeller ise birinci resimdeki parmaklıkların iç kısmı ve Osmanlı tarafından esir alınan ve işkence gören Slavları temsil ediyor.En yukarıda ise kılıcı ile kurtarıcı Aziz Şovalye var. Osmanlının bıraktığı etkiyi Avrupa'nın pek çok yeri gibi burada da görmek mümkün. 

 Köprüyü üzerinde daha az insan varken gezmenin avantajı her bir heykeli ayrıntıları ile incelemeniz olucaktır , hepsinin kendine özgü özellikleri ve güzellikleri var. Bu nedenle köprüyü sadece Stare Mesto'ya geçmek veya manzara seyretmek için kullanmamanızı ve barok mimarinin özelliklerini yansıtan 30 heykelli incelemenizi tavsiye ederim.Bir de unutmadan John Nepomuk heykelini gördüğünüz de üzerindeki haç veya haleye dokunun ve bir dilek tutun , kimbilir belki de gerçek olur :) 

 516 metre uzunluğundaki köprünün çıkışında ise Gotik mimarinin dünya çapındaki en etkileyici binası olarak gösterilen Eski Kule yer alıyor. Yukarı çıkmak isterseniz merdivenleri veya asansörü kullanabilirsiniz.

Charles Köprüsü ile ilgili en ilginç anımız ise , köprü üzeride gelin & damat ve bir kaç arkadaşından oluşan küçük bir grubun sokak çalgıcıları eşliğinde eğlenmesiydi. Ve daha ilginç olan ise grubun Türk olmalsıydı :) (Ben söyluyorum her yerde "Dikkat Türk çıkabilir!" ) Konsepte bayıldım , ileride anlatmak için  ne kadar güzel bir anı , süper fikir , kim düşündüyse tebrik ediyorum :)

 Prag oldukça kozmopolit bir şehir.Özellikle şehirde sayısı binlerle ifade edilen bir Yahudi topluluğu var.Almanya, İspanya ve Avusturya'dan pek çok Yahudi buraya göç etmiş. İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin pek çoğu Terezin Toplama Kampına götürülmüşler, sonrası malumunuz..


Şehirde bir de  Yahudi mahallesi var , içerisinde de  halen ayakta olan bir Sinagog ve Yahudi Mezarlığı var . Soykırım sırasnda 500.000 civarında Çek Yahudisinin öldürüldüğü ,ölüm kamplarına görütülenlerden sadece 132 tanesinin kurtulduğu söyleniyor..
 Rehberimiz Yahudi mezarlarının 15 kat üstüste yapıldığını söyledi , bu da ek ve ilginç bir bilgi olsun.Volume II'yi de yine Prag'dan görülmeye değer güzel fotoğraflarla sonlandırıyorum :)


        Volume III'te neler var   ;

  • Astronomik saat
  • Vltava Nehri kanallarının yükselme & alçalması ile yat turu
  • Vltava Nehri üzerinden Prag manzaraları 


4 yorum:

KOVA KADINIYIM BEN dedi ki...

hazır yorum sayfan düzelmişken soruyum.
hep sorucam unutuyorum.
gittiğiniz turdakı rehberin ismini hatırlıyomusun. benım kuzenımde aynı tarihde aynı ülkelerde olacaktı da.

Your style is your signature dedi ki...

Rehberimizin ismi Arda'ydı. Türkiye'den giden grup sayısı çok fazlaydı biz de sık sık karşılaştık. Ankara'dan sayı az olduğu için biz İzmir'den bir grup ile birleştirildik.

KOVA KADINIYIM BEN dedi ki...

yok benim kuzi değil o.:)
bu rehberler cok hoş oluyo ama bir o kadar da fırlama.

ne güzel gezmişsin imrendim valla.
darısı bana.

Your style is your signature dedi ki...

o konuya hiiiç girmiyorum bile ... ;)

ben kuzenin de tura gitti sandım , rehber oldugunu şimdi kavradım :)

daha güzellerine sen git en kısa zamanda ! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...