14 Haziran 2011 Salı

Gez(g)i(n) Yorum; Karlovy Vary / Çek Cumhuriyeti

Hazır olun büyüyleyici güzellikteki bir post sizi bekliyor :) Yukarıdaki resimden de anlaşılacağı gibi Prag'a 1.5-2 saat uzaklıktaki Karlovy Vary gerçek olamayacak kadar güzel bir yer, tıpkı usta bir ressamın elinden çıkmış bir tablo,bir sanat eseri gibi..Bol fotoğraflı bir post olucak baştan uyarıyım,çünkü bu harika yerlerin hiçbirini atlamak istemiyorum :)

Şehre gelirken sizi inanılmaz bir orman ve şahane bir manzara karşılıyor.Şehrin Almanlarca kullanılan ismi Karlsbad "Karl'ın Bansyosu" anlamanına geliyor ki zaten Karlovy Vary dünyaca ünlü kaplıcalara sahip.


Şehrin en önemli yapılarından biri Carlsbad Plaza.Burası Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1918 yılında kaplıcalarda tedavi olmak için geldiğinde bir ay süreyle kaldığı otel.Otelin duvarında "Türkiye Cumhuriyeti'in kurucusu Mustafa Kemal bu otelde kalmıştır" (tabi biz sadece Mustafa Kemal'i anladık,kalanı Çek'ce yazıldığından rehberimiz tercüme etti)  yazılı tabelayı görünce bir anda hem çok mutlu olduk hem de çok gururlandık.İçinde bir oda Atatürk'ün Türkiye'den getirilen eşyaları ile dekora edilmiş ve müze haline getirilmiş.Duvarda ismi olan bir diğer ünlü ise Sigmund Freud.


Burası 19.yüzyılın başından beri önemli bir turistik destinasyon olmuş, hatta Saint Tropez , Cannes gibi yerlerden önce sosyete Karlovy Vary'e gelirmiş.Karlovy Vary'de kalan ünlüler arasında Goethe, Beethoven ve Chopin'in de olması hiç şaşırtıcı değil çünkü burası mimarisi ,yeşili ve şehrin ortasından geçen Tepla Nehri ile son derece ilham verici bir yer,insan burada neler yazmaz,neler bestelemez diye düşündürüyor :)



 Şehirden çıkan 13tane kaynak suyu var, hepsi farklı derecelerde yeryüzüne çıkıyor,her biri farklı hastalıklara iyi geliyor.Carlsbad'da sürekli ellerinde küçük seramik ibriklerle gezen insanlar görebilirsiniz,bu ibrikler hem güzel birer hediyelik eşya aynı zamanda da termal suların tadına bakmak isteyenler için çok kullanışlı.

Karlovy Vary'de ünlü olan bir diğer şey ise kağıt helva. Fiyatı çok uygun,kokusu da çok güzel ama ben tadını pek beğenmedim,daha doğrusu vasat geldi. Bizim kağıt helvaınn 1/5'i kalınlığında.Elmalı,çikolatalı gibi çeşitleri var. Karlovy Vary'e özgü olduğundan sevdiklerinize götürmek için güzel bir seçenek .

Şehirde ulaşım yürüyerek sağlanıyor.Dokunun bozulmaması açısından belirli bir yerden sonra otobüs ve araçlar giremiyor.Tüm şehri harika manzarayı arkanıza alarak yürüyorsunuz. Nehir kenarından keyif yapmak ve manzaranın tadını çıkarmak paha biçilemez!Eski şehir düz bir alanda ,tam da nehrin iki yanında kurulmuş ama şehrin yeni kısmı daha yokuş bir bölgede.Eski kısımda yemek yemek için  yerel mekanlar var, daha önce heryerde Burger King,Mc Donald's veya KFC  gibi uluslararası zincirler görmemize rağmen ilk kez burada hiç birine rastlamadık,en azından şehrin eski kısmında.




Bu müthiş yapının ise ilginç bir hikayesi var.Hitler II.Dünya Savaşı'nın fitillerini ateşleyen olaylardan  biri olan Çekoslavakya'nın işgali sırasında burayı görüyor , o zaman burası tamamen  demir&çelikten yapılma bir yapı. Buranın çok hoşuna gittiğini ve mimari dokusunun bozulmadan aynı şekilde tahtadan inşa edilmesi emrini veriyor. Şimdi vay be Hitler'de ne kadar sanat ve mimariye önem veriyormuş diye içinizden geçiriyorsanız asıl bomba geliyor :) Daha sonra anlaşılıyorki Hitler burdan çıkan demir&çeliği savaş sırasında top ve mermi yapmak için kullanmayı planlamış ve dikkat çekmemesi için de böyle bir kılıf bulmuş :) İşte şeytani Hitler dehası! Bu arada Hitler'in Carlsbad'ı çok sevdiği ve kuracağı büyük Alman İmparatorluğunun başkenti yapmak istediği de tarihsel mitlerden biri.


Burası ise meşhur Grandhotel Pupp.Geçmişi 1701'e kadar uzanan tarihi bir otel.Atatürk'ün aslında bu otelde kalmak istediği ama Carlsbad Plaza'da kaldığı söyleniyor.Yine de her gün gelir buranın cafesinde kahve içermiş.Hala da Türk kahvesi yapıyorlarmış fakat içenler pek lezzetli olmadığını. söylediler. Son James Bond filmi Casino Royal'i izleyenler Grandhotel Pupp'u rahatlıkla hatırlayabilir çünkü film burada çekilmiş.
Unutmadan buraya gelip de Becherovka almamak olmaz. Becherovka söylentilere göre Karlovy Vary'nin lezzetsiz termal sularını içen halkın ağzı tadlansın diye ortaya çıkmış :) İçersinde 30'dan fazla baharat var , bu nedenle de şifalı olduğuna inanılıyor,hatta burada hasta olanlar iyileşmek için Becherovka içermiş.Kulağa mantıklı geliyor,karanfil, tarçın gibi 30tane baharat elbette faydalıdır ! Ayrıca shot olarak içiliyor,anasonlu olmasına rağmen tadını beğendim ,tatlı ama içinde bir anda boğazınızdan mideye kadar yakarak geçiyor :)  Fiyatı da uygun , biz Free Shop'tan aldık gerçi ama 70cl'i  9 Euro'ydu.

Sanırım biraz uzun bir post oldu, artık daha fazla bilgi vermeyim de rengarenk şeker gibi evleri ve büyüleyici doğasıyla Karlovy Vary fotoğraflarına bakın , bakalım siz de benim kadar büyülenicek misiniz? 
 
Yazımı bitirmeden şunu belirtmek istiyorum,Çekler Karlovy Vary'nin tarihi güzelliklerinin korunması açısından çok hassaslar, şehre gözleri gibi bakıyorlar,keşke aynı duyarlılık bizde de olsaydı da biz de tarihi eserlerimize sahip çıkabilseydik..

Şimdi yorumları alalım,nasıl buldunuz cennet köşesi şehri?

2 yorum:

makyajblogum dedi ki...

Vaooov! Canım ben buraya bayıldım yaaa!Huzur verici bir yere benziyor, çooook güzel...tabii böyle güzel bir yere gözleri gibi bakmalılar....özellikle yeşilliklerin korunması ne kadar önemli...

Your style is your signature dedi ki...

Değil mi tatlım...bizde böyle yerlere yapılan muameleyi görünce insanın içi sızlıyor..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...