7 Haziran 2011 Salı

Gez(g)i(n) Yorum; Bratislava / Slovakya

Macaristan'dan sonraki durağımız Avusturya'ya geçiş sırasında günübirlik uğranan Slovakya'nın başkenti Bratislava. Çekoslovakya'nın 1993 yılında 2'ye bölünmesi ile ortaya çıkan iki devletten küçük olanı Slovakya , 2004 yılında diğer 9 devletle birlikte AB üyesi oluyor.Fakat ekonomik açıdan bu devletler arasında en az kalkınmış olanı. 


Bratislava da Tuna Nehri kıyısında bulunan bir şehir , nehir öyle uzunki tam 10 ülkeyi katediyor bunlardan biri de şirin Slovakya. Bratislava şehri dünyada iki ülke ile sınırı olan tek başkent , hem Macaristan hem de Avusturya ile sınırı var. 


 Sakin ,küçük , sevimli denebilicek bir şehir. Ama tek başına bir tura konu olabilicek veya günlerce gezilebilecek bir özelliği yok. Ortalama bir Avrupa şehri. Hele de tura dahil olan Prag, Viyana gibi şehirlerle mukayese bile edilemez. O nedenle de Orta Avrupa turlarının geçiş yolunda bir kaç saat gezilip sonra ayrılınası şehir olmaktan öteye geçememiş.

 Burası Veba Anıtı. 17.yy'da Orta Avrupa'da veba salgınları nedeniyle ölen insan sayısı o denli yüksekmişki , neredeyse uğradığımız her şehirde bu salgına adanmış bir anıt bulunuyor.Bu da Bratislava'nınki.

(google images'dan aldım idare edin :) ) 

Şehirde herkesin fotograf çektirdiği 3tane heykel var. Birisi "man at work" heykeli. Kanalizasyondan kafasını uzatmış bir işçiye ait. Başına elinizi koyup dilek tutarsanız olacağına inanılıyor. Bir diğeri banka yaslanmış Napoleon Bonaparte heykeli. Sonuncusu ise Paparazzi Bar Restaurantın önünde duran Paparazzi heykeli. 


 Bratislava'yı ziyaret etmiş, burada yaşamış,bu şehirden ilham almış pek çok sanatçı bulunuyor. Bunların başında ise kuşkusuz Mozart yer alıyor. Ve ben de bir kez daha anlıyorumki Orta Avurpa'da Mozart'tan ve klasik müzikten kaçış yok , adımınızı attığınız heryerde sizi yakalayıp içine çekiyor.

Bir kaç saat içerisinde bu küçük şehri geziyouz ve sıradaki durağımız,  benim aşık olduğum Viyana 'ya doğru yola çıkıyoruz. O da artık bir sonraki seyahat postunun  konusu :)

2 yorum:

makyajblogum dedi ki...

Canım fotolara bayıldım! Beyaz binalar ve gökyüzünün mavisi nasıl güzel durmuş! Devamını heyecanla bekliyorum :)

Your style is your signature dedi ki...

Çok sevindim tatlım begenmene :) Zaten senın yorumlarını post-değer ölçer olarak göruyorum ben :) Teşekkür ediyprum, öpüyorum :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...