4 Temmuz 2011 Pazartesi

Gez(g)i(n) Yorum; Prag / Çek Cumhuriyeti Volume III


Orta Avrupa ve seyahat postu görmekten sıkıldınız değil mi? :) Merak etmeyin bu post ile turun sonuna geliyoruz :)

 Prag'daki şimdiki durağımız Old Town , Çeklerin kullandığı ismi ile Stare Mesto. Her saat hareketli bir meydan olan Stare Mesto'da pek çok cafe, restaurant , pub var. İlk yapılışı 11.yüzyıla kadar uzanan hem Çeklerin hem de turistlerin akın ettiği bu meydan özellikle her saat başı yüzlerce  insanın uğrak yeri oluyor. Neden mi? Cevabı aşağıda.

 Burası Çeklerin meşhur Saat kulesi Astronomical Clock(Orloj). Astonomik saat şimdiye dek yapılmış en karmaşık en eski saatlerden biri.(En eski üçüncü ama çalışan tek saat) Saatin ilginç özellikleri ve saatlerle ilgili rivayetler anlatmakla biticek gibi değil.Efsane diyorki,saat yapıldıktan sonra çok meşhur oluyor,Avrupa'nın her yanından insanlar bu saati görmeye Prague'a geliyor,saatin ünü kralı bile  geçiyor. Kral saati o kadar çok beğeniyorki mimarı Hanus başka bir şehre bunun kadar görkemli bir saat yapamasın diye gözlerini demirle dağlayıp kör ediyor. Hanus da altta kalmayıp yardımcısı ile saati bozuyor ve 100yıl kimse saati tamir edemiyor.

Saatin ilk resimde görülen kısmı ay ve güneşin konumlarını anlatıyor. İkinci resimde ise temsili 12 Havari resmi ve yanlarında 4 tane farklı heykelcik duruyor.Fakat yüzyıllardır binlerce turistin her saat başı akın ettiği bu saati cazip kılan bu özellikleri  değil.

Resimde gözüken 4 tane heykelin  herbirinin kendine göre özelliği var. En solda elinde ayna olan kibri temsil ediyor. Yanında elinde altın kesesi olan ise açgözlülüğü temsil eden bir Yahudi.Üçüncü sıradaki iskelet ölümü temsil ediyor ve her saat başı elindeki ipi çekiyor.Son figür ise zevki sefayı eğlenceyi temsil eden bir Türk ve yine her saat başı çan çaldıkça başını "hayır" anlamında sağa sola çeviriyor.
 Saatin bir diğer özelliği ise yine saat başlarında İsa'nın 12 havarisini temsil eden figürlerin camdan çıkarak halkı selamlaması.Havarilerin geçişi sona erdiğinde kulenin tepesinde,otantik kıyafetler içinde bir borazancıbaşı  kulenin 4tarafını gezerek  borazan çalıyor ve halk selamlanıyor, aşağıdan izleyenler de el sallayarak bu coşkuya ortak oluyor :) (10.oo-22.oo saatleri arasında) İsterseniz yukarı da çıkabilirsiniz ama yukarı çıkarsanız tüm bu tiyatral etkinliği kaçırırsınız aşağıdan seyretmenizi tavsiye ederim.Bu arada benim fotoğrafı çektiğim sırada saat 13.oo'tü o nedenle camlar açık ve havarilerden ikisi geçiş sırasında gözüküyor.

Eğer benim anlattıklarımdan aklınızda net bir resim oluşmadıysa youtube'dan bulduğum videoyu izleyin ; 


Prag'a gitmişken yapmanız gerekenler listesine mutlaka akşam çıkacağınız bir gemi turunu ekleyin. Vltava Nehri boyunca harika bir manzara eşliğinde keyifli bir akşam gecireceğinizi garanti ediyorum.

 Gemi turlarını daha önce gittiğiniz turlardan ayıran bir nokta var. Vltava üzerindeki kanallardan geçmek için gemiler kanala girdiğinde kapaklar kapanıyor ve sular yükselmeye başlıyor, gemi geçtikten sonra ise sular geri çekiliyor ve bu alçalma yükselme sırasında siz de geminin içinde farklı bir deneyime şahit oluyorsunuz.

Son fotoğrafın ortalarında eğri bir bina gözüküyor (pek de gözükmüyor çünkü çok uzakta o nedenle açıklamanın altına nette alınmış bir fotoğraf koyuyorumki daha net anlaşılsın!) Burası Dans Eden Kadın Binası Dancing House. Binanın bulunduğu alan II.Dünya Savaşı sırasında bombalanıyor. 1994'te Vlado Milunic tarafından aynı yere bu ilginç yapı inşa ediliyor.  Neo-Baroque, Neo-Gothic and Art Nouveau yapıların arasında bu bina tamamen farklı mimarisiyle dikkat çekiyor ve Prague'ın dokusuyla tamamen çelişiyor. Önceleri çok tepki toplamasına rağmen daha sonra modern Prague'ın yapı taşları arasında yer buluyor. Görmek isteyenler için Karlovo Namesti durağının çok yakınında.

Bu da yakından görünüşü.
Burası ise Prag Kalesi ama surlar hariç kaleden pek de eser kaldığı söylenemez,burayı da yine gemi turu sırasında görebilirsiniz.

Bu post ile Orta Avrupa turunun sonuna geldik :) Umarım yazdıklarım buralara gitmek isteyenler için yol göstericek bilgiler ve önerile içeriyordur ve işinize yarar :) 

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...